Vranovská přehrada

VRANOV nad DYJÍ

DATUM: 3. 7. - 7. 7. 2013
MÍSTO:  Vranovská přehrada
UBYTOVÁNÍ: kemp Vranovská pláž
NAVŠTÍVENÉ PAMÁTKY:

    Naši dovolenou jsme zahájili návštěvou Znojma, kde jsme v první řadě navštívili TURISTICKÉ CENTRUM, abychom se dozvěděli o připravovaných akcích a zakoupili jsme si cykloturistickou mapu.

     V tomto krásném městě jsme zavítali do Znojemského podzemí (vstupné: 95,- dospělí). Byl tam příjemný chládek, který jsme v tomto horkém počasí rádi uvítali.

    Dále jsme navštívili Areál Čekoslovenského opevnění v Šatově - pěchotní srub MJ - S 3 Zahrada z roku 1938, kde jsme viděli výzbroj a výbavu z let 1960 - 1999. (vstupné: 40,-)

    V odpoledních hodinách jsme přijeli do předem vybraného kempu VRANOVSKÁ PLÁŽ. Bylo zde pěkné sociální zařízení, letní kino, pěkné prostředí s možností koupání a půjčení lodí, šlapadel. S kempem jsme byli po celou dobu dovolené velice spokojeni. (automobil: 70,- , osoba/den: 90,- , rekreační poplatek/den: 12,-)

    Další den jsme vyjeli Do městečka Vranova nad Dyjí, kde jsme měli první zastávku na nejpozoruhodném barokním zámku střední Evropy, Vranově nad Dyjí. Dále jsme pokračovali krásnou cyklotrasou na zříceninu mohutného hradu založeného ve 14. století k posílení obrany sousedního Bítova - Cornštejna. Pokračovali jsme směrem k hradu Bítov, kde jsme se zastavili na hranolovité věži Rumburak (vysoká 30 metrů, 146 schodů), (vstupné: 30,-). Zde jsme se v místní restauraci najedli, boužel Verči zapomněli přinést jídlo, takže pokračovala s prázdným žaludkem na hrad Bítov.

    Třetí den cyklodovolené jsme se vydali do nejmenšího rakouského města s historickým hraničním hradem - Hardeggu. Převážně jsme jeli po silnici přes Čížov a zpět na Vranovskou pláž.

    V sobotu jsme se rozjeli podívat na rozsáhlé zříceniny hradu ze 14. století - Nový hrádek u Lukova (vstupné: 50,-). Po cestě jsme zavítali na jedinečně zachovanou stavbu mlýna z lomového kamene ze šindelovou střechou - Větrný mlýn Lesná, kde jsme si dali oběd.

    Dalším dnem jsme ukončili dovolenou v kempu projížďkou na vyhlídkové lodi a potom následoval odjezd domů.