Aviatická pouť Pardubice 2014

VEŘEJNÁ recenze:

Letošní Aviatickou pouť v Pardubicích navštívilo o víkendu téměř 25.000 lidí. Velkou pozornost letos poutaly helikoptéry. Mimořádné bylo akrobatické vystoupení vrtulníku Bo 105CB. Pilotáž vrtulníku je při akrobatických obratech velice náročná a let vrtulníku s rotorem směřujícím k zemi dokáže jen velice málo pilotů.

"Nejdelší a nejrealističtější byla komponovaná scénka z vietnamské války. Diváci ji ocenili velkým potleskem," uvedla mluvčí Aviatické pouti Marie Schillerová. Při ukázce byl vidět legendární Bell 47G s charakteristickou prosklenou kabinou a bitevní vrtulník Bell AH-1S Cobra.

V bitvě se rovněž představil letoun North American T-28 Trojan a pozorovací Cessna O-2A. Je zajímavá konstrukčním uspořádáním s dvojicí motorů, z nichž jeden je v přídi trupu a druhý s tlačnou vrtulí na zádi. Stroj se přímo nezúčastnil bojů ve Vietnamu, ale v 70. letech byl zařazen do služby na amerických leteckých základnách v Německé spolkové republice. Vedle amerických a vietnamských bojovníků v dobovém oblečení se představila i pozemní technika.

Celkem se v Pardubicích představilo 65 letounů ve vzduchu a další desítky na zemi. Podle Schillerové vystoupilo asi 200 účinkujících, z toho polovina při leteckých ukázkách.

 
VEPA recenze:

VEPA na cestách poprvé navštívila Aviatickou pouť a byla nadmíru spokojená. Včas jsme si koupili přes E-shop ČD jízdenky za které jsme dali 520,- Kč pro dvě osoby tam i zpět (místenky v ceně) jinak by jsme platili v den odjezdu za jízdenky 720,- Kč.Pak jsme si koupili v předprodeji vstupenky na Aviatickou pouť, aby jsme měli zdarma cestu z nádraží na letiště, které nás stály 520,- Kč jinak 580,- Kč. 

Cesta vlakem byla příjemná, protože jsme nasedli v Přerově v 6:02 a v Pardubicích vysedli v 7:43 kde jsme přestoupili do historické soupravy Hurvínek, který nás odvezl přímo na letiště kde jsme vystoupili a byli jsme přímo na stojánce u začátku statických ukázek. 

Příští rok VEPA určitě jede na další pořádání Aviatické pouti 2015, doporučujeme cestovat na takové akce vlakem, je to bezstarostné a víc si to užijete.

 

 

VEPA Cestuj a poznávej!