Záhorská cyklostezka

Cyklotrasy LIPENSKO

ZÁHORSKÁ CYKLOSTEZKA

    V sobotu 5. 4. 2014 se VEPA vydala na cyklistický výlet v okolí Lipníka nad Bečvou. Počasí nám bohužel moc nepřálo, ale nás to vůbec neodradilo.    

    Prostřednictvím VEPY, Vám začneme přinášet různé cyklostezky a trasy, které projedeme (najdete ve značení od KČT).

    Projeté trasy Vám budeme známkovat podle toho, jak se nám líbila sjízdnost, značení a kvalita. Známky budou jako ve škole (1 nejlepší, 5 nejhorší).

Známka:       3

                                                                                                                                                                                                                    

Trasa:
Lipník n. B. – Hlinsko – Kladníky – Bezuchov – Nahošovice – Hradčany – Podolí – Tučín – Radslavice – Grymov – Jadran – Lipník n. B.

Popis trasy:
Záhoří je kraj v předhůří Hostýnských vrchů, nad Moravskou bránou, který láká k návštěvě krásnými vesnicemi a dodnes dochovaným svébytným folklórem. Po cyklostezce vjedeme na osecký most, po překroční řeky Bečvy se po druhém břehu kousek vrátíme a dáme se do Nových Dvorů, z nich pak zadem vyjedeme před Hlinsko na silnici od Podhůry. V lese nad silnicí je archeologickými vykopávkami doloženo osídlení z pozdní doby kamenné (4000 – 2000 př. n. l.). V Hlinsku samotném je k vidění na vršku nad obcí kostel sv. Bartoloměje.

Z Hlinska se vydáme do vesnice Kladníky. Sjíždíme klesáním do Kladník, ve vesnici odbočíme doprava a kolem obecního úřadu a hřiště po 200m doleva. Za chvíli u dřevěného křížku odbočíme znovu doleva, kde stoupáme z Kladník směrem k Bezuchovu.
V Bezuchově se přes hlavní silnici a mezi rodinnými domky dáme doprava a nově vysazenou alejí k Dřevohostickému lesu (pozor na začátku na závoru). Za slunečného počasí si chvilku užijeme chládku. Lesem se dostaneme do Nahošovic a hned na kraji odbočíme doprava na hlavní silnici směrem na Hradčany.
V Hradčanech se dáme za mostem doleva, širokou polní cestou přes horizont do Podolí. Sjíždíme kolem Western clubu, na hlavní silnici doleva, 100 m před koncem vesnice odbočíme doprava a přes kopec dojedeme do Tučína. Na návsi mineme Hostinec u rybníka a na hlavní silnici odbočíme doprava. Kolem sportovního areálu s koupalištěm dojedeme po silnici III. třídy do Radslavic. Uprostřed vesnice odbočíme vlevo na Prosenice. Tady si na 1,5 km silnici z žulových kostek vyzkoušíme, jak chutnala cyklistika v době, kdy ještě neznali asfalt! Před mostem přes Bečvu odbočíme doprava na cyklostezku a ta nás přivede kolem jezera Jadran a Oseckého jezu do Lipníka n.B.

Zajímavosti na trase:

Podhůra - archeologické vykopávky dokládají osídlení z pozdní doby kamenné.

Hlinsko - nad obcí kostel sv. Bartoloměje.

Tučín - koupaliště bylo postaveno v místě bývalého travertinového lomu v roce 1940.Je napájeno podzemní přírodní minerální vodou teplou 21 - 22 °C z bývalého lomu.
Radslavice – koupaliště (včetně občerstvení a sportovišť), jezdecký areál Dostihové závodiště Radslavice, Pavel Složil (úspěšný trenér a jezdec v překážkových dostizích), tel: 581 204 301, konají se zde dostihy, parkurové závody, vozatajské závody a další. V obci je na návsi vybudována cyklistická      odpočívka - kryté posezení v přírodním prostředí v těsném sousedství obchodů.
 

Náročnost:
Tato trasa je středně náročná, kterou jistě zvládne každý průměrě zdatný cykloturista.
 

VEPA Cestuj a poznávej!