TURECKO

Svatební cesta V + P

TURECKO

Po krásné svatbě, kde jsme si řekli své ANO dne 15. 8. 2015, jsme odletěli na zasloužený odpočinek do Turecka. Pobyt jsme strávili v krásném hotelu Linda Resort ***** ve měste Titreyengöl poblíž města Side, který můžeme jedině DOPORUČIT!!!

Během pobytu jsme si dopřáli zasloužený odpočinek v tureckých lázních, zvaných HAMMAM. Dále jsme si uděli celodenní výlet do skvostného UNESCEM chráněného PAMUKKALE s antickým městem Hierapolis. Po cestě do našeho cíle jsme navštívili OŘÍŠKÁRNU, kde jsme po ochutnávce různých druhů mohli i zakoupit oříšky a sladkosti. Také jsme měli možnost nahlédnout do výroby a tradice tureckých koberců v tradiční KOBERCÁRNĚ. Konec pobytu jsme si zpříjemnili výletem do DELFINÁRIA v Alanyi.

                      

SIDE

Antické město SIDE se nachází na poloostrově u Středozemního moře, uprostřed oblasti nazývané TURECKÁ RIVIÉRA. Pro dobře zachované zříceniny z římského období, město patří k nejvýznamnějším archeologickým nalezištím Turecka. 
Dominantou je velký římský amfiteátr z 2. století, dále zříceniny Apollónova chrámu, Afroditina chrámu, antických lázní a křesťanské baziliky z byzantského období.
 

PAMUKKALE

Bělostné travertinové útesy patří k nejznámějším přírodním perlám Turecka. Vytvořila je teplá minerální voda, bohatá na VÁPNÍK. Ten se po tisíciletí ukládal na hraně skalního útesu, tyčícího se nad stejnojmennou vesnicí, až vytvořil tento skvost. V nich voda vymodelovala různé bazénky, oddělené úzkými hřbety. Vápencové terasy zabírají několik hektarů a spolu s antickými památkami města HIERAPOLIS jsou zapsány na seznam světového dědictví UNESCO.

HIERAPOLIS

Pamukkale však nejsou jen přírodní zajímavostí. Místo k založení sídla vybral již dvě století př. n. l. král EUMENES II. - HIERAPOLIS ( " svaté město" ) bylo známé právě díky léčivé vodě. 
Centrem Hierapolis byl pravděpodobně posvátný bazén, který se zachoval a stále je zde možné si zaplavat. Mezi další památky patří pozůstatky Apollónova chrámu, kolonáda lemovaná sloupy či množství krypt a hrobek. Ohromující je restaurovaný amfiteátr divadla, které údajně pojalo až 15 000 diváků.
 
VEPA Cestuj a Poznávej!